Toplanan pamuklar kütlü biçiminde olduğundan lif ve çiğitlerin birbirinden ayrılması gereklidir. Bu işleme çırçırlama adı verilir. Bu iş için kullanılan en basit alet el çırçırıdır. Çırçır makinelerinin yapılışına kadar pamuklar el çırçırı ile çırçırlanmaktaydı. Merdaneli (rollergin) çırçır makinesinin ilkel biçimi olan el çırçırı Hindistan kökenli olup burada Churka adıyla bilinir. Bu işlemin zahmetli ve veriminin düşük olması pamuk tarımının yaygınlaşmasını engellemiştir. Ülkemizin batı bölgelerinde günümüzde bile bu ilkel el çırçırlarına rastlanmaktadır. El çırçırı dikey konumda olan sağlam bir çerçeveye yerleştirilmiş ve çapları birbirinden farklı olan iki merdaneden oluşmuştur.Daha fazlası için www.darkmen.com.tr