Pamuk kozalarının olgunlaşması çiçeklenme sırasını izleyerek aşağıdan yukarıya doğru bir sıra izler. Pamuk hasadı kozaların olgunlaşmasından sonra başlar. Olgunlaşan kozaların üst kabukları çatlar ve koza içindeki pamuk kütlüsü dışarı çıkar Lifler suyunu kaybeder, yassılaşır ve kıvrılır. Kozanın açılma derecesi pamuğun türüne bağlıdır. Akala, Coker ve öteki Amerikan türü pamuklarda kozaların açılması fazladır ve bunlara açık kozalı pamuklar adı verilir. Yerli pamuklar kapalı kozalı pamuklardır ve bunların hasadı bir kerede yapılır. Kozalar olduğu gibi toplanır ve şifleme işlemi ile koza kabukları kütlüden ayrılır. Açık kozalı pamuklarda gevşek tutunması nedeniyle kütlüyü kozadan ayırmak kolaydır ve hasat bir kaç seferde yapılır. Daha fazlası için
www.darkmen.com.tr