POLİMER VE ELYAF

Bazı anorganik nitelikteki elyaf dışında doğal ve yapay elyafın tümü polimer karbon bileşikleridir. Bu nedenle polimerleşme olayını ve polimerleri kısaca inceleyelim. 
Poimer maddeler: Polimer bileşikler, kimyasal bağlar ile birleşerek oluşturdukları dev makromoleküllerdir. Polimer molekül, temel molekül birimi olan monomerin çok sayıda tekrarlanması sonucu oluşur ve özellikleri kendisini oluşturan monomerinkinden bütünüyle farklıdır. Örneğin, polietilende en az 1000 tane etilen birimi (-CH2-CH2-) birbiri ile kovalent bağlarla bağlanmıştır. Polimer sözcüğü Yunanca "birçok kısımlar"anlamına gelen sözcüklerden türemiştir.
Polimer zincirindeki tekrarlanan birim sayısı küçük ise (genellikle 2-10 arasında) bu tür polimerlere oligomer adı verilir. Doğal ortaya çıkan proteinler, enzimler, polisakkaritler (nişasta, selüloz) ve nükleik asitler gibi polimerlere biyopolimer adı verilir. 
Kopolimer: İki veya daha fazla sayıda farklı türde monomer biriminin tekrarlanması sonucu oluşan polimerlere kopolimer adı verilir.
Homopolimer: İki veya daha fazla sürede farklı türde tekrarlanan monomerler içeren kopolimerlere karşıt olarak yalnız bir tek tür monomerin polimerleşmesi sonucu oluşan polimerlere homopoimer adı verilir.
Heteropolimer:Kendi kendine homopolimer oluşturmayan bir maddenin ortama başka bir madde katılması sonucunda oluşturduğu polimerlere heteropolimer adı verilir. Daha fazlası için www.darkmen.com.tr

 

İletişim

Darkmen Mesihpaşa Mah. Koska cad. Şair Haşmet Sok. No :44 Laleli – Fatih / İstanbul
İstanbul
34197
212 516 92 21 darkmen.seo@gmail.com